Nowy sezon w gospodarstwie rolnym – co sadzimy i siejemy wiosną?

Warunków pogodowych rolnicy nie są w stanie w żaden sposób przewidzieć, czasem nie pozwalają one na siew w wyznaczonym terminie. Rolnicy muszą wówczas przekładać tę czynność, co wiąże się zazwyczaj ze spadkiem plonu. Przez opóźniony siew, okres wegetacji ulega skróceniu, rośliny mają wówczas mniejszą ilość czasu, aby ukształtować silny system korzeniowy. Zmianie ulega także okres strzelania w źdźbło. Rośliny są mniej krzewiste, podatne na szkodniki oraz choroby. Przed rozpoczęciem wysiewu warto przygotować maszyny rolnicze do pracy, warto znaleźć sprawdzony i zaufany internetowy sklep rolniczy, gdzie znajdziemy między innymi: części do bizona, części do kombajnów, części do traktorów, oraz części do maszyn rolniczych innego rodzaju. Pozwoli to na szybką reakcję w razie jakiejkolwiek awarii w trakcie pracy.

Wysiew zbóż jarych w okresie wiosennym

Okres wegetacji zbóż jarych jest o wiele krótszy niż w przypadku zbóż ozimych. Właśnie dlatego tak duże znaczenie ma wysiew roślin w wyznaczonym terminie. Polecane terminy siewu danych zbóż jarych, rozpoczynają się już w połowie marca, zależne są od danego rejonu Polski. Najpierw sieje się owies, później jęczmień, a na końcu pszenicę.

  1. Owies

Termin wysiewu owsa przypada na okres pomiędzy 15 marca a 10 kwietnia. W regionach południowo-zachodnich zboże sieje się pomiędzy 15 a 25 marca, natomiast w południowej i centralnej Polsce wysiewu dokonuje się pomiędzy 20 a 30 marca. W regionach wschodnich i północnych wysiewu przypada na 25 marca do 5 kwietnia. Owies wysiewa się dopiero między 1 a 10 kwietnia na obszarach północno-wschodnich.

  1. Jęczmień

Jęczmień jary wysiewany jest pomiędzy 15 a 30 marca w środkowo-zachodniej Polsce. W Małopolsce oraz centrum kraju termin ten przypada na trzecią dekadę marca. W środkowej części Pomorza, północnym Mazowszu, Warmii, na Podlasiu, jęczmień wysiewany jest od 30 marca a 10 kwietnia. Natomiast zalecany termin wysiewu na Suwalszczyźnie i Mazurach został wyznaczony na pierwszą dekadę kwietnia,

  1. Pszenica jara

Termin wysiewu pszenicy przypada na termin od 15 do 25 marca w zachodnich obszarach kraju, od 20 do 30 marca w centralnym obszarze oraz od 25 marca do 5 kwietnia na wschodzie. Najpóźniej jęczmień sieje się na obszarze północno-wschodnim, dopiero od 1 do 10 kwietnia.

Wysiew nasion warzyw

Po skończonym nawiezieniu, przekopaniu, a także wyrównaniu powierzchni ziemi, na końcu marca albo na początku kwietnia, możliwe jest wysiewanie nasion warzyw takich jak: marchew, bób, szczaw, rzodkiew, groch, pietruszka. Nasiona danych warzyw są odporne na niską temperaturę, a do kiełkowania wystarcza im jedynie od 2 do 6 stopni C. Wczesny termin siewu odgrywa sporą rolę dla roślin dnia długiego (sałata, rzodkiewka, szpinak), ponieważ zasiane zbyt późno, nie będą rozwijać części użytkowej, tylko wybijać w pęd kwiatowy. W połowie kwietnia do gruntu wysiewa się takie warzywa jak: sałata, cebula, buraki ćwikłowe, koper, kalarepa. Wysiewa się również wczesne odmiany kapusty, kalarepy, porów, selerów i kalafiorów.

Warzywa pod osłonami

W marcu zaczynają się przygotowania rozsad warzyw delikatnych, a także tych do uprawy pod osłonami. Wysiewa się wówczas brokuły, ogórki, paprykę, pory, selery. W tunelach albo szklarniach zasadza się pomidora, ogórka. W nieogrzewanych tunelach sieje się sałatę, cebulę dymkę, koper, rzodkiewkę. Wszystkie potrzebne części do pługów, części do ciągników oraz innych maszyn rolniczych niezbędnych do uprawy zbóż i warzyw oferują nam sklepy rolnicze. Warto zapoznać się z ich ofertą jeszcze przed przystąpieniem do siewu. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty internetowych sklepów rolniczych, ponieważ ich asortyment może okazać się o wiele szerszy i tańszy.

Inni czytali również: